Bokas rolle i nettsamfunnet. Trusler eller muligheter.

Arne Krokan skriver på sin blog om forfatterrollen, som er i endring i forbindelse med overgang fra bøker som industrielt produkt, til digital tjneste. http://arnek.wordpress.com/2011/10/10/623/ Bok, som industrielt produkt er mer enn forfatteren, forlag,trykkeri, distribusjon, Herodes Falsk er kritisk i sin vurdering av hvordan denne bransjen unnlater å forholde seg til de endringene som skjer. I artikkelen Forlag i fosterstilling http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Forlag-i-fosterstilling-6734496.html#.Txx6itVkidk, hevder han at bransjen går baklengs inn i framtiden ved at de ikke ser på hvordan de kan utnytte den digitale nettverden til sin fordel. I stedet motarbeider de utviklingen ved å tviholde på boka som industrielt produkt.

Den senere tids utvikling har gjort det betydelig enklere å distribuere tekst. Der forleggere og redaktører tidligere hadde svært stor makt over hvem som fikk publisere og når, er det i dag enkelt å få sine tekster på trykk, og enkelt å nå mange på grunn av nettverkssynergier. Alle kan i prinsippet lage tekster, og spre dem ut til en hel verden, slik jeg i teorien gjør her. Det er jo veldig spennende for de som gjerne vil, men som ikke har hatt de rette kontaktene, eller midlene. For oss potensielle lesere er det også spennende å få tilgang til forfattere, som man aldri ville ha fått høre om i den tiden da man måtte omveien om en bok for å lese en tekst. For de som skal leve av produsere tekst, er dette selvfølgelig utfordrende. Digitaliseringen gjør jo etterhvert bøkene overflødig, de kan leses på nettbrett. Delingsteknologien gjør at det er mulig å spre teksten i stort omfang, uten et stor forlag med dertil hørende distribusjonsnett, og bokhandlerkjede i ryggen.Det kan se ut som om denne utviklingen er bra for leserne, som får mulighet til å få tilgang til tekst man ellers ikke ville få tak i, og til en lav kostnad. Dette på grunn av at elektronisk distribusjon er billig, detpåløper mikroskopiske transaksjonskostnader ved å dele den elektroniske fila med en annen. Det ser også ut som om denne utviklingen er bra for de potensielle forfatterne som ellers ikke ville ha kommet i posisjon til å få laget en bok. Taperne er aktørene i bokindustriens verdikjede, med mindre de greier å endre seg.

Man kan selvfølgelig spørre seg om det er slik at boka er avleggs nå, bør bokindustrien kutte ut produksjon av bøker, og starte elektronisk salg til nettbrett, slik musikkbransjen nå gjør i stor grad? Eller er det slik at bøker ennå i mange år vil være den foretrukne måten å lese tekst på for svært mange. Sånn sett kan man si at bransjen har litt tid på seg. På den andre siden er mange aktører i full sving med å utvikle digitale tjenester som kan overta bokas rolle. E-boka kommer i stadigstørre omfang, lesebrettene er allerede blitt svært lesevennlig. Digital utvikling gjør at boka kan selges på andre måter via nett, den kan for eksempel deles opp i artikler. Spesielt faglitteratur vil nok i stor grad distribueres på nett i framtiden på grunn av dette. De lave kostnadene knyttet til å selge en kopi til av en artikkel vil nok også føre til at tekst blir en comodityvare, det vil si at den på grunn av fenomenet increasing returns, vil kunne distribueres ubegrenset uten at transaksjonskostnadene øker. Dette betyr at prisene vil kunne bli lave.

Før eller siden må nok den tradisjonelle bokindustrien ta dette innover seg, og gjøre endringer, ellers kan nok herodes Falsk få rett i at den vil bli liggende igjen i fosterstilling på perrongen når de digitale togene går  i tiden framover.

Én tanke på “Bokas rolle i nettsamfunnet. Trusler eller muligheter.

  1. Godt innlegg. Jeg er litt usikker på om man forsvinner fra papirverden. Jeg tror at i lengden så forlagsbransjen finne nye tjenester som vi før eller siden må betale for. Dessuten, så tror jeg at hvis digitale tjenester er av en viss kvalitet, vil man nok være villig til å betale for dette også.

Legg igjen en kommentar